​​Tøndersvamp

​​​Tøndersvamp (Fomes fomentarius)

​​Tøndersvamp angriber træerne via grenbrud, ved beskæring af store grene og gennem sår på stammen. Tøndersvampen er en parasit og angriber derfor også ellers sunde træer.

Angrebet sidder typisk højt på stammen nær kronen. Den vokser fra træets kerne og breder sig herefter ud mod barken. Desuden vokser svampen også i længde retningen. Tøndersvampen er en meget almindelig og alvorlig skadevoldende svamp som angriber bøg, birk og andre løvtræer.

Kendetegn

Tøndersvampens frugtlegemer er hovformede. De er flerårig og kan blive op til 40 cm i diameter. Oversiden er grå med furer og undersiden er lys brun. De sidder ofte enkelte sammen i en række under hinanden.

Sporene sidder som hvide belægninger på frugtlegemerne og omkring dem. De spredes primært i marts og april og i denne periode er træer med sår særligt udsatte

​Symptomerne på et stærkt angrebet træ er tyndløvethed, små blade, barkrevner og slimflåd, der indikerer at et frugtlegeme er på vej. Et angrebet træ taber en del af sin trykstyrke, hvilket kan ses ved, at det synker sammen og får ”ål i sokkerne”.

Risiko

Er der observeret tøndersvamp på et træ, er der fare for, at træet knækker. Træet vil typisk knække der, hvor det oprindeligt blev angrebet, eller der hvor der er særligt mange frugtlegemer placeret.

Angrebne træer bør fældes, hvis de skønnes til fare for mennesker og bygninger. Sikkerhedsrisikoen bør derfor måles i forhold til angrebsgraden og træets placering.

v/ Morten Jacobsen

Teglgård 20, 6330 Padborg

CVR: 34001502

Telefon: 22172335

Mail: info@mjtreecare.dk