Kulsvamp

​​Kulsvamp (Ustulina deusta)

​Kulsvampen er en almindelig og alvorlig skadevoldende svamp som angriber bøg, men forekommer også på hestekastanje, lind, platan og ær. Den angriber via beskadigelser på rødder eller stammebasis, hvor den forårsager hvidmuld. Den ses ofte på trafikskadede træer langs veje og stier.

Kendetegn

Kulsvamp kendes på dens sorte skorpeagtige puder også kaldet stroma. Stroma kan være fra få cm og op til 30 cm i diameter. Frugtlegemerne er også sorte og sidder nedsænket i stromaen, de er ca. 1 mm i diameter.

Det kan være meget svært at se kulsvampen, da den sidder så langt nede, typisk mellem to rodudløb. Derfor kan det være en fordel at inspicere sine træer for kulsvamp i april-maj, da der på dette tidspunkt vil være grå/hvide plamager af sporer siddende på den sorte stroma.

Træer, der er stærkt angrebet af kulsvamp, vil ofte have revner på op til 2 meter fra basis og op ad stammen. Desuden forekommer slimflåd og barken kan være død i større områder. Træets krone kan være tyndløvet og bladene gullige.

 

Risiko

Angrebne træer vil på et tidspunkt knække ved jordoverfladen og falde. Dette sker når stammen og rødderne er så svækket, at de ikke længere kan modstå blæst eller bære kronens vægt. Det er ofte set, at træer angrebet af kulsvamp er faldet ud over veje i stormvejr, dette udgør en stor risiko for trafikken.​

Træer angrebet af kulsvamp, bør straks fældes, hvis de skønnes til fare for mennesker og bygninger. Råd i stammebasis kan gøre, at faldretningen bliver uforudsigelig, så derfor skal fældning udføres af en proffesionel.

v/ Morten Jacobsen

Teglgård 20, 6330 Padborg

CVR: 34001502

Telefon: 22172335

Mail: info@mjtreecare.dk