Ulykker med væltede træer

Ulykker med væltede træer og nedfaldne grene

Pas på de farlige træer


Ifølge Arbejdstilsynet sker ulykkerne typisk for personer, der ikke er tilstrækkeligt erfarne i at fælde træer. Det kan fx være landmænd eller plantageejere eller familiemedlemmer, der påtager sig at hjælpe med træfældning. Ulykkerne sker især, når det ikke lykkes at styre fældningsretningen, og når andre personer, end den der fælder træet, opholder sig inden for nedfaldsområdet


Sådan undgår du ulykker ved træfældning

  • Overvej, om du har tilstrækkelig viden og erfaring til at fælde træer, eller om træfældningen bør overlades til en professionel. Ved den mindste tvivl kontakt ALTID en professionel.
  • Brug hensigtsmæssige hjælpemidler til at tvinge træet til at falde i den ønskede retning. Det er fx hammer, kile og fældejern.
  • Tjek ved hver fældning at kun den person, der fælder træet, må opholde sig inden for træets faldområde. Faldområdet er træets højde i alle retninger fra fældestedet.
  • Lad være med fælde træer i blæsevejr.
  • Undgå, at arbejde fra stige med motorsav, da risikoen for alvorlige ulykker er betydelig. Der er både fare for at miste balancen og fald med motorsaven samt at blive ramt af nedfaldne grene.

Hvem skal rydde op, hvis naboens træ vælter i stormen?

24. november 2019

Er naboens træ væltet ned i din have efter en storm? Læs her, om du kan kræve, at din nabo klarer oprydningen.

af Mette Jensen, Journalist


Ifølge Byggeloven er enhver grundejer forpligtet til at holde både ejendom og ubebyggede arealer i forsvarlig stand. Det betyder bl.a. at naboens træer ikke må være i risiko for at vælte, gør de det alligevel, vil din nabo typisk være ansvarlig for at rydde op og udbedre evt. skader.


Hvis naboens træ vælter under en storm og ender på din grund, fremkalder det naturligt spørgsmålet: Hvem skal stå for oprydningen? Dig eller din nabo?


Mange naboer tager selv initiativ til at fjerne træet, da det er kommet fra deres egen grund.

Gælder det ikke din nabo, risikerer du selv at stå med oprydningen. Ellers kræver det en juridisk afgørelse og rettens ord for, at det væltede træ er naboens ansvar. Der findes nemlig ikke et entydigt svar på, hvem der er ansvarlig for naboens træ og de omkostninger, der er forbundet med oprydningen.

Herunder følger artikler fra alvorlige ulykker gennem tiden

Pige på fire år er kvæstet af væltet træ

Kraftig blæst fik træ til at vælte ned over barn og mor på gangstien ved nordgårdshallen i Nykøbing Sjælland.

Foto: Torben Andersen

19. april 2021

Af Ritzau/Martin Hoffmann Kønig


En pige på fire år meldes i kritisk tilstand, efter at et træ væltede ned over hende ved en parkeringsplads i Nykøbing Sjælland.

Det oplyser TV2 Øst søndag eftermiddag. Også barnets mor blev ramt af det væltede træ.


Voldsomme vindstød er årsag til, at træet væltede - angiveligt ved en gangsti, der forbinder en parkeringsplads med en svømmehal.

Øjenvidner har ifølge TV 2 Øst sagt, at træet var angrebet råd.

Midt- og Vestsjællands Politi vil ikke sige mere om hændelsen før mandag, oplyser vagtchefen.


Afviser råd i ulykkestræ

Direktør i Odsherred Kommune, Torben Greve, er overbevist om, at ingen af de øvrige træer i området er farlige.
- Da beredskabet og politiet var på stedet, vurderede de træerne i området. Det gav ikke anledning til at foretage sikring eller fældninger i øvrigt idet træerne så sunde nok ud", siger han til dagbladet Nordvestnyt.

Mirakel ingen blev ramt: Kæmpe historisk træ midt i Aarhus væltede

Presse-fotos.dk

6. marts 2021

af Michael Qureshi


Det 100 år gamle piletræ på Frederiksbjerg Torv styrtede lørdag formiddag sammen.


Det gigantiske træ væltede med et brag, og det fik straks telefonerne til at gløde hos politiet.


Både politi og brandvæsen rykkede ud, og hos Presse-fotos.dk, som var til stede for MigogAarhus, beretter de om et voldsomt syn.


Over for Lokalavisen Aarhus beretter vagtchefen ved Østjyllands Politi, at ingen blev ramt, og der var heller ikke yderligere større materielle skader.

Billist kørte ind i væltet træ

31. december 2020

af Jesper Munch Nielsen


KVISTGÅRD:  Man kan godt tillade sig at sige, at 2020 var et år, hvor der blev spændt ben for en hel masse ting. Og en 58-årig mand fra Gentofte skulle sent onsdag åbenbart lige have en sidste hilsen med fra et uvenligt år, da der så at sige blev spændt ben for hans bil.


Ifølge Nordsjællands Politi kørte manden i en personbil ad Hornbækvej i retning mod Espergærde onsdag kort før klokken 18, da uheldet var ude. Et træ var væltet ud over dele af kørebanen, og bilisten nåede ikke at få bremset helt op, før det var for sent.


Sammenstødet mellem personbil og træ medførte dog ikke større skader, oplyser Nordsjællands Politi-vagtchef Camilla Priegel. Bilisten kom ikke til skade ved uheldet, der blev anmeldt klokken 17.53 onsdag eftermiddag.

Træ væltet

22. december 2020

af E. Christoffersen


Trafikken ved Kolding tirsdag morgen kører lidt trægt. Årsagen er, at der er væltet et træ på Gelballevej.


"Træet spærrede Gelballevej. En bil kørte ind i træet, men slap uskadt", fortæller vagtchef hos Sydøstjyllands Politi, Jeppe Tranum, til Kolding Netavis.

Mand mast af væltet træ

10. november 2020

Af: Majken Munk Nielsen


Manden var i færd med at fælde en række træer i et sommerhusområde i Ertebølle, der ligger syd for Løgstør.
Den 83-årig blev fastklemt, da et stort træ væltede ned over ham. Manden blev hastet på sygehuset, efter at mandens kone ringede til alarmcentralen, da hun fandt ham.

Han er ifølge Nordjyllands Politi i livsfare.

9. november 2020

ERTEBØLLE: En 83-årig mand er i livsfare, efter et stort træ væltede ned over ham mandag middag.


Det oplyser vagtchef Poul Fastergaard, Nordjyllands Politi.


Det var mandens hustru, der kl. 11.54 ringede 112. Hendes 83-årige mand havde været ved at fælde træer i et sommerhusområde på Kerneøksevej i Ertebølle, og i den forbindelse væltede træet ned over manden, der blev fastklemt, fortæller vagtchefen.

Manden er blevet bragt til Aalborg Universitetshospital, og hans tilstand beskrives som kritisk.

af Jesper Ramsing, Journalist

Træ vælter og dræber to børn på campingplads i Italien

Foto: Riccardo Dalle Luche / Ritzau Scanpix

30. august 2020

Pigerne blev henholdsvis 3 og 14 år gamle.

To italienske søstre er søndag morgen på tragisk vis afgået ved døden, da et træ væltede ned i det telt, de lå og sov i.
Poppeltræet var 4,5 meter højt. Det ramte den ene side af teltet.

Det kostede en 66-årig mand livet, da han skulle fælde et stort træ.

21. april 2020

af Per Kuskner

Det kostede en 66-årig mand livet, da et stort træ væltede ned over ham på en grund i Fårup nord for Randers mandag eftermiddag. Manden var i færd med at fælde træet, da det ramte ham. Han blev erklæret død på ulykkesstedet. Det oplyser pressevagt Anne Tiedemann fra Østjyllands Politi til Ritzau.

Dødsulykke: Mand dræbt på stedet af væltet træ

23. januar 2020

Det var en tragisk ulykke, da en 79-årig mand onsdag eftermiddag omkring klokken 14.30 blev dræbt ved en skov på Allinggårdsvej ved Silkeborg. Det skriver Ekstra Bladet.


Vagtchef ved Midt- og Vestjyllands Politi, Ole Vanghøj, oplyser, at dødsulykken skete i privat regi, da den 79-årige og to andre var i færd med at fælde et træ. Da træet faldt, væltede det ned over den 79-årige, som blev dræbt på stedet.

Dreng fløjet på hospitalet efter at være blevet alvorligt kvæstet af nedfalden gren

31. januar 2018

En lille dreng er mandag formiddag blevet kvæstet så alvorligt af en nedfalden gren, at han er blevet fløjet på hospitalet, skriver Nordjyske.


af Niels Hansen

Ulykken skete i Christiansgave i Thisted, hvor drengen var med sin børnehave på udflugt. En pædagog blev også ramt af grenen, men slap med mindre kvæstelser.


"Vi er frygtelig kede af og chokerede over, at et sådant uheld kan ske midt i Thisted. Blæsten får en gren til at rive sig løs, og at den så netop rammer først en pædagogstuderende og så et af børnene, er sort uheld", udtaler Martin Kondrup Knudsen, chef for dagtilbud i kommunen, til avisen.


Drengen var sammen med 16 børn, to pædagoger og en pædagogstuderende fra Hundborg Børnehus på udflugt til et plantageområde i Christiansgave, da vinden fik fat i den store gren, som ramte først den studerende og siden drengen.

Drengen blev sammen med sin far fløjet til Aalborg Universitetshospital, hvor han fortsat er indlagt.

Både børn og pædagoger modtog krisehjælp samme eftermiddag.

Dødsfald efter storm: Mand kørte ind i væltet træ

29. oktober 2013

En mand på 56 år mistede tirsdag morgen livet, da han kørte ind i et træ, der var væltet i stormen. Ulykken skete på Grevingevej i Gislinge ved Holbæk, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

Da bilen ramte træet, blev manden slynget ud. Han blev tilsyneladende dræbt på stedet. Hans pårørende er underrettet.

Øster Allé sagen

maj 2009

Foto: J. Larsen, Scanpix

Af Iben M. Thomsen


Under kraftig blæst blev en bilist dræbt på Østre Allé ved Fælledparken i København, da et stort gammelt bøgetræ faldt ned over hans bil. Træet stod tæt på fortovet langs vejen som en del af et flerrækket skovbryn.


En ekspertvurdering foretaget af artiklens forfatter og en kollega otte dage efter ulykken tilkendegav at træet væltede på grund af en kombination af følgende faktorer (i prioriteret rækkefølge):


  • Alle holderødder tæt på stammen blev ødelagt for mere end 20 år siden.
  • To lægivende træer bag ulykkestræet blev fjernet i månederne inden ulykken.
  • Kraftig vind og regn kort efter fuldt udspring gav maksimalt pres på kronen.
  • Råd i enkelte rødder i den ene side af træet ud mod vejen.


Årsagen til rod råd var kæmpeporesvamp (Meripilus gigan-teus) idet to små frugtlegemer blev fundet ud for de nedbrudte rødder. Disse var ikke observeret ved det forudgående tilsyn. Forvaltningen har systematisk registrering og tilsyn af træerne i Fælledparken, herunder langs vejen, og en medarbejder fra kommunen havde ifølge det oplyste gennemgået strækningen et halvt år før ulykken. Der var dokumentation for tilsynet i form af notater på et kort, samt en markering på træet af at skællet stilkpore-svamp (Polyporus squamosus) var observeret i et beskærings-sår højt på stammen. Dette svampeangreb havde ingen indflydelse på at træet væltede.


Stødet af det væltede træ ved Østre Allé blev nogle dage efter ulykken løftet med kran, så man kunne studere de underjordiske dele. Man kunne se at rødderne for år tilbage var afkortet eller begrænset i vækst cirka 20 cm fra stammen. Skaden skyldes ikke vejanlæg da afstanden til fortov er omkring 2 meter.

Åløkke sagen

8. januar 2005

Foto: Birgitte Heiberg, Fyens Stifttidende

Af Iben M. Thomsen


I forbindelse med stormen blev en bilistdræbt på Næsbyvej gennem Åløkkeskoven i Odense da et stort gammelt bøgetræ faldt ned over hans bil. Træet stodtæt på fortovet langs vejen som var anlagt for mere end 50 år siden. Der var mange andre træer i samme alder i skovbrynet på begge sider af vejen.


En ekspertvurdering (af artiklens forfatter) ti dage efter ulykken tilkendegav at træet væltede på grund af svampeangreb i rødderne, herunder råd i de vigtige holderødder ind mod skoven. Der kunne ikke findes frugtlegemer af den formodede årsag, nemlig kæmpeporesvamp (Meripilus gi-ganteus).


I forbindelse med erstatningssagen blev der i 2007 foretaget syn og skøn af stødet som stod på en oplagsplads i kommunen. Synsmændene konkluderede at der var råd i stammen og barken, og at dette råd kunne være konstateret da træet stod op, enten ved at bore i veddet eller via død bark på ydersiden af stammen.


En medarbejder fra kommunen havde ifølge det oplyste gennemgået strækningen få måneder før ulykken, men forvaltningen havde ikke nogen systematisk registrering af tilsynet med træerne langs vejen. Der fandtes derfor ingen dokumentation fra eventuelle observationer fra stedet, herunder kronens og stammens udseende eller om vednedbrydende svampe var til stede eller ej.

Ulykke i 1988

1988

Foto: J. Koch

Af Iben M. Thomsen


Resterne af ulykkestræet fra 1988 hvor en bilist blev ramt af en bøg med kulsvamp. Svampen var blevet overset ved tilsynet af træerne langs den offentlige vej.